امروزه پلیپروپیلن بهعنوان یکی از پرمصرفترین پلیمرهای مورداستفاده در جهان توانسته است جایگاه خود را در ساخت لوله و اتصالات فاضلاب شهری تثبیت کرده و پس از پلیاتیلن، به پرکاربردترین پلیمر مصرفی در این حوزه تبدیل شود. یکی از مهمترین وجوه تمایز لوله و اتصالات پلیپروپیلن از دیگر انواع محصولات فاضلابی، نحوهی اتصال آن به صورت پوشفیت است و همین موضوع سبب شده تا از این مجموعه به عنوان لوله و اتصالات پوشفیت نیز یاد شود.
در ادامهی این مطلب پس از معرفی لوله و اتصالات پلی پروپیلن، به بررسی انواع، ویژگیها و کاربردهای آن خواهیم پرداخت.
لوله و اتصالات پلی پروپیلن
لوله و اتصالات پلی پروپیلن (با نام اختصاری PP)، محصولاتی از جنس پلیپروپیلن هستند که برای انتقال مواد مختلف نظیر آب، گاز، فاضلاب و … استفاده میشوند. با اینکه بعضاً لولهها را به عنوان عنصر اصلی این مجموعه میشناسند، اما درواقع، این ماحصل قرارگیری لوله و اتصالات در کنار یکدیگر است که میتواند به شکلگیری یک سیستم یا شبکهی مؤثر و قابلاعتماد برای انتقال مواد منجر شود.
از مهمترین مزایای استفاده از پلیپروپیلن در تولید لوله و اتصالات میتوان به ویژگیهایی همچون وزن کم، مقاومت بالا در برابر عواملی چون فشار، ضربه و خوردگی، قیمت مناسب و قابلیت نصب و نگهداری آسان اشاره کرد. علاوهبر این، لوله و اتصالات پلیپروپیلن این قابلیت را دارند که بدون نیاز به هیچگونه ابزار یا شیوهی خاص (نظیر جوشکاری)، به شکل پوشفیت (push-fit) و تنها با استفاده از سوکتهایی که در انتهای آنها تعبیه شده است به یکدیگر متصل شوند.
کاربرد لوله و اتصالات پلی پروپیلن
به طور کلی، لوله و اتصالات پلی پروپیلن به عنوان مجموعهای از محصولات پرطرفدار جهت لولهکشی از قابلیت استفاده در صنایع مختلف نظیر ساختمان، صنعت، کشاورزی و … برخوردارند.
لوله پلی پروپیلن فاضلابی چیست؟
ویژگیهای پلیپروپیلن سبب شده است تا لوله پلی پروپیلن فاضلابی -که با نام لوله پوشفیت فاضلابی نیز شناخته میشود- به یکی از مهمترین اجزاء ساختار شبکه فاضلاب شهری و ساختمانی تبدیل شود، بنابراین لوله های پلی پروپیلن فاضلابی با ویژگیهایی که در ادامه به آنها اشاره خواهد شد، از بهترین و ایمنترین گزینههای راهاندازی شبکههای فاضلابی به شمار میروند.
ویژگی لوله فاضلاب پلی پروپیلن
- مقاومت شیمیایی: لوله فاضلابی پلی پروپیلن در برابر اثرات شیمیایی و مواد مختلفی که معمولاً در فاضلابها وجود دارد، مقاوم است. این مقاومت مواد مختلفی چون اسیدها، بازها (قلیاها)، مواد شیمیایی حاوی چربی و … را در بر میگیرد.
- مقاومت در برابر خوردگی: یکی از مهمترین ویژگیهای لوله پلی پروپیلن فاضلابی، مقاومت آن در برابر خوردگی و اکسیداسیون است. همین ویژگی توانسته است لولههای پلیپروپیلن را به یکی از بهترین گزینهها جهت انتقال فاضلاب صنعتی تبدیل کند.
- مقاومت در برابر سایش: سطح داخلی لولههای پوشفیت فاضلابی صاف و ثیقلی بوده و این قابلیت با کاستن از اصطکاک درون لوله، امکان سایش آن را به حداقل رسانده است.
- مقاومت در برابر فشار: لولههای پلی پروپیلن دارای مقاومت بالا در برابر فشار هستند و این ویژگی، امکان استفاده از این لولهها در سیستمهای فاضلاب با فشار بالا را نیز فراهم کرده است.
- حمل و نصب آسان: لولههای پلی پروپیلنی به دلیل ساختار خود وزن پایینی داشته و این موضوع حمل و نصب آنها را آسان کرده است.
- اتصال بینقص و بدون نشتی: محصولات پلی پروپیلن فاضلابی دارای اتصالات پوشفیت سوکتدار هستند که یکی از بهترین و آسانترین انواع اتصال به شمار میرود. این ویژگی باعث می شود که لولهها در سیستمهای فاضلاب بهترین عملکرد را داشته و با کمترین امکان نشتی مواجه شوند.
- عمر طولانی: با توجه به تمام ویژگیهایی که پیش از این مورد اشاره قرار گرفت، لوله پلی پروپیلن فاضلابی دارای عمر طولانی است و میتواند بهصورت درازمدت در سیستمهای فاضلاب کار کند.
- قیمت تمامشدهی مناسب: عمر طولانی لوله فاضلابی پلی پروپیلن در کنار سبک بودن و اتصال آن به صورت پوشفیت میتواند به کاهش هزینههای جانبی خرید لوله از جمله تعمیر یا تعویض، حمل، نصب و در مجموع، قیمت تمامشدهی این محصول منجر شود.
انواع لوله های پلی پروپیلن فاضلابی
لولههای فاضلابی پلی پروپیلن در انواع مختلف و با قطر و ویژگیهای متفاوت تولید می شوند. برخی از رایجترین انواع لولههای پلی پروپیلن فاضلابی عبارتند از:
لوله یکسر سوکت پوش فیت
لوله یکسر سوکت پوش فیت -که با نامهای دیگری نظیر اورینگی و یکسر کوپله نیز شناخته میشود- یکی از شناختهشدهترین انواع لوله پلی پروپیلن فاضلابی است که یک سر آن باز و سر دیگر آن دارای سوکت میباشد (کاربرد این سوکت برای اتصال به لولههای دیگر با استفاده از روش پوشفیت است).
لوله یک سر سوکت پوش فیت با ویژگیهایی چون مقاومت در برابر انبساط/انقباض طولی و نشتی سیالات، یکی از مناسبترین گزینههای ایجاد اتصالات محکم و ایمن در سیستم فاضلابی به شمار میرود.
لوله دوسر سوکت پوش فیت
لوله دو سر سوکت پوش فیت یکی از مقرونبهصرفهترین انواع لوله فاضلابی است، چرا که برای اتصال به شبکه فاضلاب نیازی به هیچ محصول دیگری نداشته و وجود سوکت یا کوپلر در هر دو سر آن، کار جوش، چسب و دیگر انواع اتصالات را انجام میدهد.
کاربرد لوله های پوش فیت سوکت دار
لوله های پوش فیت سوکت دار قابلیت استفاده در هر دو سیستم فاضلاب شهری و ساختمانی را دارند، با این تفاوت که لولههای پلیپروپیلن فاضلاب ساختمانی از تنوع بیشتری برخوردار بوده و علاوهبر لولههای یکسر سوکت و دو سرسوکت، میتوان انتخاب را از میان انواع سایلنت و نئوژن این لولهها انجام داد.
قیمت لوله پلی پروپیلن فاضلابی
قیمت هر شاخه لوله پلی پروپیلن فاضلابی براساس کیفیت متریال، نوع لوله، قطر و طول شاخه متفاوت است. لوله پلیپروپیلن تولیدی شرکت شهراب گستران اروند، در دو نوعِ یکسرسوکت و دوسرسوکت، با سه قطر 110، 125 و 160 میلیمتری و در شاخههای 4 و 6 متری، مطابق با استانداردهای داخلی و بینالملل تولید شده و طیف گستردهای از نیاز خریداران را پوشش میدهد.
سوالات متداول دربارهی لوله پلی پروپیلن فاضلابی
+ تفاوت کاربرد لوله یک سر سوکت و دو سر سوکت در چیست؟
- تفاوت این دو لوله در نحوهی اتصال آنها است. لوله یکسر سوکت برای اتصال به شبکه فاضلابی به یک لولهی سوکتدار دیگر یا سایر انواع اتصالات نیاز دارد، اما لولهی دوسر سوکت میتواند بدون وجود هیچ قطعهی واسطی به شبکه متصل شود.
+ چرا باید از لوله پلی پروپیلن برای سیستم فاضلاب استفاده کنیم؟
- لوله پلی پروپیلن دارای ویژگی هایی مانند مقاومت بالا در برابر فشار و خوردگی است. همچنین، با توجه به عمر طولانی این لوله، به نگهداری و تعمیرات کمتری نیز نیاز دارد. به علاوه، لوله پلیپروپیلن فاضلابی از قابلیت بازیافت و استفاده مجدد نیز برخوردار است.
+ آیا استفاده از لوله پلی پروپیلن فاضلابی با محدودیت شرایط آب و هوایی مواجه است؟
- خیر، لوله پلی پروپیلن دربرابر شرایط مختلف آب و هوایی و تغییرات آن مقاوم بوده و میتوان از آن در مناطق مختلف با آبوهوا و جنس خاک متفاوت استفاده کرد.